LOGO TRABALON TRANSPARENCIA
Buscar
Cerrar este cuadro de búsqueda.

RESEÑAS Y MÁS...

El Blog de Lluís Trabalón

Canal de l’Àliga al Cadí . 400 m/MD

ZONA: Prepirineo · Cadí
TIPO: Corredores y Escalada en hielo

Aquesta canal és sens dubte una opció inmillorable per a començar a fer una mica de grau a l´hivern en vies alpines a prop de Barcelona, ja que es tracta d’una via catalogada de MD (molt difícil) però que no és molt compromesa com ho solen ser altres vies d’aquest grau. Les dificultats no són tant en gel sinó que es concentren en tres ressalts rocosos. Gran clàsica i molt recomanable. 

Accés

Per tal de dirigir-nos cap a la canal de l’Àliga, canal situada a la vessant nord de la serra del Cadí,  hem de dirigir-nos al poble de Martinet i agafar una carretera que ens portarà fins el poble d’Estana.
Des d’aquest poble surt una pista que després d’un parell de quilòmetres desemboca en un petit prat on aparcarem el vehicle. En aquest punt es aconsellable dormir-hi per tal de poder sortir cap a la canal ben d’hora.

Aproximació

Des d’aquest punt a uns 1450 m aprox. ens dirigim pel camí que hi ha marcat cap a Prat de Cadí situat a uns 1900 m (1 h), indret on hi ha un prat que sorgeix enmig del bosc.  Des d’aquest punt són molt visibles les marcades canals d’Estana i Cristall ( esquerra i dreta respectivament). En aquest punt començarem a dirigir-nos cap a la part inferior de la canal d’Estana i on cop estiguem allí ens enfilarem cap a l’esquerra buscant a sota de la paret nord del Cadí l’inici de la canal de l’Àliga ( 1’30 h)

                            croquis-corredor.jpg

Corredor

Longitud del corredor: 400 m
Dificultat: Molt Difícil (MD).
V / 65º
1 Ascensió: Josep Viñas, Rodolfo Sánchez y Caries Budi (1977)
Material: 2 cordes de 60 m. de 8-9 mm. , algun friend i tascó, 2 piolets tècnics, algun cargol de gel i casc (portar algun pitó i alguna estaca de neu pot anar bé si no es va una mica sobrat en algun tram).
Horaris: 1’30 h. aproximació
4-6 hores de corredor
2-3 hores de descens

L’entrada de la canal varia molt la seva dificultat segons l’any ( a vegades segons algunes resenyes es tot neu). Nosaltres vàrem trobar un resalt rocós de IV-V  d’uns 15 m i sense equipar. No molt difícil, i de bon assegurar amb claus i tascons però amb una sortida un pel exposada per una placa llisa situada a la part dreta de la canal. Possibilitat de muntar reunió en un bloc uns metres més amunt del ressalt a la part esquerra de la canal.

             1-resalt-v.jpg         

     fons-2-resalt-v-pas-clau.jpg

Des d’aquesta reunió i fins el segon ressalt, el qual es veu des d’aquest punt, es puja per la canal de neu de 45-55º sense dificultats.

El segon ressalt és el punt clau de la via. Són potser uns 20 metres de roca, on no hi ha gaires presas de mans i peus i on primer pujem amb les mans i després ens ajudem ja dels piolets. Hi ha un parell de claus col·locats en els punts més crítics que eviten que sigui realment exposat ( difícil parar per equipar). El més complicat és sortir del ressalt ja que vas a parar a una espècie de petita cova, on per sort hi ha una baga per assegurar i has de realitzar un moviment una mica extraplomat i acrobàtic per sortir ja i finalment del ressalt ( Vº i pas clau de la via).

Segueix la canal amb pendents d’entre 45-65º fins el tercer i últim ressalt que no és gaire difícil ( IVº).

           corredor-entre-2-i-3-ressalt.jpg      

3-ressalt.jpg

Un cop superat aquest ressalt hi ha dues opcions: pujar per una canal a l’esquerra o bé rodejar un espoló de roca i pujar per la ruta normal que puja per la dreta

Nosaltres anem per la esquerra. Primer hi ha un petit ressalt de mixte de no gaire dificultat i longitud. Seguidament una pala de neu de 65-70º on no és possible assegurar-se i molt exposada. Després d’un llarg de 60 m amb molt ambient es pot muntar reunió en unes roques   a la dreta.  Des d’aquí ja no es possible muntar reunió en condicions i el millor es que un començi a pujar i l’altre desmunti reunió i el segueixi en ensamble. Es puja per pales de neu del voltant de 45-55º fins just a sota el pic del Migdia.

El Pic del Migdia pot pujar-se per l’aresta que ens queda just al front o bé per la seva cara est, gairebé tot per neu i en ensamble, amb pendents d’entre 45-65º. La sortida de la cara est és directa al cim. Nosaltres trobem una cornisa molt difícil de passar  i un pel extraplomada. Pas força  exposat.

Pic del Migdia de 2603 m amb vistes espectaculars

Descens

Se segueix ja de tornada cap a l’oest en busca de la canal del Cristall sense dificultats. Aquesta canal és la que se sol utilitzar de baixada en aquest sector  ( 45º), per posteriorment seguir baixant fins a Prat de Cadí, i d’aquí agafar de nou el camí de tornada i anar cap al cotxe.

En total jornada de 13 hores.

Escalada realitzada per Pau Centellas y un servidor a l’hivern de 2004 

Lluís Trabalón Duràn

Lluís Trabalón Duràn

1979 / Cerdanyola del Vallès (Barcelona)
Residente en la zona de Tarragona

Lluís Trabalón Duràn

Lluís Trabalón Duràn

1979 / Cerdanyola del Vallès (Barcelona)
Residente en la zona de Tarragona

Comparte esta entrada en...

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Telegram

Deja un comentario

Información básica sobre protección de datos Ver más

  • Responsable: LLUÍS TRABALÓN DURÀN.
  • Finalidad:  Moderar los comentarios.
  • Legitimación:  Por consentimiento del interesado.
  • Destinatarios y encargados de tratamiento:  No se ceden o comunican datos a terceros para prestar este servicio. El Titular ha contratado los servicios de alojamiento web a WEBEMPRESA que actúa como encargado de tratamiento.
  • Derechos: Acceder, rectificar y suprimir los datos.
  • Información Adicional: Puede consultar la información detallada en la Política de Privacidad.